Over Paul van Loon

Web_Paul-van-Loon1

 

Paul van Loon is al meer dan 30 jaar schrijver en heeft maar liefst 10 keer de Prijs van de Nederlandse Kinderjury gewonnen. Inmiddels zijn er meer dan een miljoen Paul van Loon-lezers en dat is een griezelig goede mijlpaal!

 

Illustrator, muzikant en schrijver
Paul van Loon werd geboren op 17 april 1955 in Geleen. Toen hij zes jaar oud was verhuisde de familie naar Waalwijk in Noord-Brabant, waar hij de rest van zijn jeugd doorbracht. Na de HBS volgde hij in Den Bosch de opleiding voor illustratoren aan de Kunstacademie. Na vier jaar stopte hij hiermee en kocht hij een mooie akoestische gitaar, die later nog van pas zou komen. Sinds de jaren 90 speelt Paul veel gitaar. Met zijn vroegere band Paul van Loon & Ander Gespuis en zijn nieuwe band Paul van Loon & Andere Snuiters heeft hij al vaak opgetreden.

Paulus de Boskabouter was een van zijn jeugdfavorieten, maar al vroeg hield Paul van spannende, griezelige verhalen. Griezelboeken voor kinderen waren er niet, dus las hij Lovecraft, Stoker en andere ‘volwassen’ griezelschrijvers. Zijn favoriete kinderboek nu is Max en de maximonsters van Maurice Sendak.

Paul was eigenlijk van plan illustrator te worden. Bij zijn illustraties ging hij zelf verhalen verzinnen, en zijn eerste verhalen werden geplaatst in het Brabants Dagblad. Na verloop van tijd verschenen zijn verhalen ook in Donald Duck, Okki, Taptoe en Ezelsoor. In 1983 verscheen zijn eerste kinderboek: Boven op tante Agaat. Ongemerkt was Paul schrijver geworden. Zijn doorbraak was De griezelbus (1991). In de afgelopen jaren heeft hij meer dan 50.000 brieven van jonge lezers ontvangen. Sinds 1993 is er praktisch elk jaar een boek van Paul van Loon bij de favorieten van de Nederlandse Kinderjury. In 2011 werd het door hem bedachte personage Dolfje Weerwolfje door de Nederlandse kinderen gekozen tot dé Kinderboekenheld. In 2013 schreef Paul samen met Tjeerd P. Oosterhuis voor Kinderen voor Kinderen het lied Klaar voor de Start.

 

Nachtschrijver
Paul van Loon schrijft meestal ’s avonds en ’s nachts, een passend decor voor zijn vele griezelboeken. Hij draait dan graag muziek van de Rolling Stones.

 

De zonnebril van Paul van Loon
Verschillende verhalen doen de ronde over de zonnebril van Paul van Loon. Hij zou rode ogen hebben. Hij zou een vampier zijn… Het volgende verhaal wordt verteld in de familie Van Loon:

‘Toen Paul pas geboren was en nog zo klein als de Dolfje Weerwolfje-knuffel, lag hij in zijn wiegje en huilde. Hij huilde dag en nacht. Zijn moeder zette hem voor het raam, zodat het zonlicht lekker in zijn wiegje scheen. Paul huilde nog harder. Toen kwam kwam zijn moeder op het idee om baby Paul een piepklein zonnebrilletje op te zetten. Sindsdien heeft hij niet meer gehuild.’

Vraag hem nooit zijn bril af te zetten…

Paul van Loon & Andere Snuiters
Wist je dat Paul van Loon samen met zijn band (Andere Snuiters) optreedt?
Ze spelen een theatervoorstelling: ‘De Kunst van het Lezen’.
En hier kan je de voorstelling boeken!

 

Pssst… Wil je een boek met handtekening van Paul van Loon bestellen?
Dat kan hier!

 

Of volg Paul van Loon op Facebook!

facebook-icoon

 

 

 

Paul van Loon is een schrijver van boeken voor kinderen van 7 tot 99 jaar.
Iets jongere en iets oudere kinderen mogen zijn boeken ook gerust lezen. Paul van Loon is vooral bekend door zijn boeken over de Griezelbus en over Dolfje Weerwolfje.
Zelf houdt hij het meest van griezelverhalen, van gekke verhalen en van grumorverhalen (dat is een combinatie van de eerste twee).
De ideeën voor zijn verhalen haalt Paul van Loon uit de Andere Werkelijkheid, een term die je vaker zult tegenkomen als je zijn boeken leest.
Paul van Loon vindt het het allerbelangrijkste dat kinderen zijn boeken met plezier lezen.

Alle info over Paul bij uitg. Leopold: https://www.leopold.nl/web/Schrijver-tekenaar/Auteurpagina/Paul-van-Loon-2.htm

Nog meer info en een boekenlijst vind je hier: https://nl.wikipedia.org/wiki/Paul_van_Loon

 

 

Paul van Loon in het kort

Geboren: Ergens in de vorige eeuw in Geleen (Zuid Limburg)
Soort: Man
Opleiding: – Kleuterschool
– Lagere School
– Hogere Burger School (HBS)
– Koninklijke academie voor de Kunsten in Den Bosch. Afdeling Illustratie met voorkeur voor Kinderboekillustratie.
Kleur haar: Donkerblond (wat er van over is)
Kleur ogen: Onzichtbaar achter de eeuwige zwarte zonnebril. (Men vermoedt blauw-grijs).
Lengte: Ongeveer 1.84 m.
Gewicht: +/- 75 kilogram
Woonplaats: Drunen
Favoriete kleur: Zwart. Maar ook bruin, de kleur van zijn vrouw en dochter.
Favoriete boek: Paulus de Boskabouter, Max en de Maximonsters, De G.V.R.
Favoriete muziek: Muziek met veel gitaren
Favoriete sport: nee.
Favoriet eten: Ja. Indonesisch.
Hobby: Gitaar, lezen, film (maar hobby = werk, bij Paul)
Huisgenoten: Hadjidja ( vrouw). Manisha ( dochter) Bert, Winnie en Ozzy ( katten)
Over de zonnebril: Verschillende verhalen doen de ronde over de Zonnebril van Paul van Loon. Hij zou rode ogen hebben. Hij zou een vampier zijn…
Het volgende verhaal wordt verteld in de familie van Loon.Toen Paul pas geboren was en nog zo klein als de Dolfje Weerwolfje-knuffel, lag hij in zijn wiegje en huilde. Hij huilde dag en nacht. Zijn moeder zette hem voor het raam, zodat het zonlicht lekker in zijn wiegje scheen. Paul huilde nog harder. Zijn moeder was ten einde raad. Paul vond het zachte licht blijkbaar maar niets. Ten slotte zette ze hem een piepklein zonnebrilletje op en plotseling stopte Paul met huilen. Sindsdien heeft hij nooit meer gehuild. Vraag hem nooit zijn bril af te zetten…
Beroep: Schrijver van Kinderboeken.

Paul volgde eigenlijk een opleiding voor illustrator. Maar op een dag maakte hij een tekening waar een verhaal bij hoorde.

Paul kende geen schrijver, dus toen schreef hij het verhaal zelf maar. Hij was toen 23 jaar. Dat verhaal verscheen in de krant Brabants Dagblad en werd gevolgd door wel 100 verhalen met tekeningen.

Paul was per ongeluk schrijver geworden, dus…

Zijn eerste echte boek verscheen in 1983. Paul schrijft zijn verhalen op de computer in zijn werkkamer, die er eigenlijk meer als een museum uitziet, vol boekenkasten, poppen, vitrines, beeldjes, gitaren en andere geheimzinnige zaken.

Paul is een echte nachtschrijver. Hij begint meestal rond een uur of 9 ‘s avonds en schrijft dan door tot diep in de nacht.

Aantal boeken: 118
Welk boek van hemzelf vindt Paul van Loon het leukst?Het laatst verschenen boek!
Ontdekt door: Richard van den Waarsenburg ( uitgever, die besloot het eerste boek van Paul uit te geven.)
Eerste boek:Boven op tante Agaat (1983)
Bekendste boek(en): Dolfje Weerwolfje. De Griezelbus. Meester Kikker. Nooit de buren bijten., Foeksia de miniheks. Raveleijn.
Films: De Griezelbus.(2005. Regisseur: Pieter Kuypers, Bos Bros),
Foeksia de Miniheks (2010. Regisseur: Johan Nijenhuis. Disney)
Dolfje Weerwolfje (2011. Regisseur Joram Lürsen)
Raveleijn ( TV-serie) 2012, Eftelingproducties.
De Leeuwenkuil (10-delige TV-serie) 2013, TROS, Johan NIjenhuis produkties)
Meester Kikker (2016. Regisseur Anna van der Heide, Bos Bros)
Theater: De Griezelbus 1 (1999/2000, Sirius produktie)
Musical: De Griezelbus. (2001, Olbe produkties), Dolfje Weerwolfje ( 2003, Theater Terra) Dolfje Weerwolfje ( 2010, Theater Terra) Dolfje Weerwolfje (2016, REP)
Prijzen & onderscheidingen: Klik hier.
Lezingen: Paul geeft muzikale voorlezingen met zijn kinderboekband Paul van Loon & Andere Snuiters.