Schrijftips

#1

Weet waarover je wil gaan schrijven. Begin niet zomaar in het wilde weg, want dan weet je na twee bladzijden niet hoe het verder moet.

 

#2

Probeer niet iets te schrijven wat al bestaat. Dus niet een Griezelbus-achtig verhaal, of een Dolfje Weerwolf-achtig verhaal, of een Lord of the Rings-achtig verhaal, maar bedenk iets origineels.

 

#3

Schrijf over dingen waar je zelf interesse in hebt, of waar je iets van af weet. Dan kun je er ook met passie over schrijven.

 

#4

Elk verhaal heeft een begin, een midden en een einde. Hoe simpel dat ook klinkt, probeer dat goed te verdelen.

 

#5

Zorg er vooral voor dat het verhaal boeiend verteld wordt, zonder onnodige uitwijdingen. Wees duidelijk. Zorg ervoor dat de lezer zich afvraagt wat er gaat gebeuren, waardoor hij verder wil lezen. Als jij zelf niet snapt waar het verhaal naartoe moet, zal een andere lezer er helemaal niets van begrijpen.

 

#6

De belangrijkste schrijftip: Als je schrijver wil worden, zul je veel moeten lezen en veel moeten schrijven als oefening. Lees boeken en kijk hoe andere schrijvers het doen. Hoe zitten hun boeken in elkaar. Hoeveel bladzijden hebben ze nodig. Hoeveel hoofdstukken. Hoe zijn die hoofdstukken opgebouwd. Waarom gebeurt er wat er gebeurt in dat boek. Schrijf vervolgens je eigen verhaal, elke dag een beetje, in een schrift, in een dagboek, op toiletpapier, maakt niet uit, als je maar schrijft en leert!

 

#7

Een beetje humor kan geen kwaad, wat voor soort boek je ook schrijft. Humor relativeert en dat is altijd belangrijk.

 

#8

En tot slot, voorlopig: wees niet te gauw tevreden! Een boek wordt vaak minstens drie maal opnieuw geschreven, voor het goed is. En dan kan het nog gebeuren dat een of meerdere uitgevers er geen fluit aan vinden. Maar geef nooit op! Nu eerst maar flink oefenen!

 

Heel veel succes!