Vragen & Antwoorden

Heb jij een vraag voor Paul van Loon?
Duizenden kinderen gingen je voor.
Je vindt hier de antwoorden op de meest gestelde vragen!


OVER DE BOEKEN


Hoeveel boeken heb je tot nu toe geschreven?

Ik geloof dat het ongeveer 120 boeken zijn. Het juiste aantal weet ik echt niet. Ik ben opgehouden met ze te tellen.


Zijn je boeken vertaald zodat ook andere kinderen over de wereld jouw verhalen kunnen lezen?

Ja, mijn boeken zijn in heel veel talen vertaald, onder andere in het Duits, Frans, Engels, Spaans, Koreaans en Japans.


Welk boek van jezelf is je favoriete boek?

Alle boeken die ik geschreven heb, zijn mij even lief. Het is net zoals in een gezin. Een pasgeboren baby’tje is in een gezin altijd even speciaal en krijgt dan even alle aandacht. Maar als het goed is houden de ouders evenveel van alle kinderen.


Wie is je favoriete personage?

Die heb ik niet, alle personages hebben hun kwaliteiten en hun (eigen)aardigheden. Degene die wel het meest in mij hoofd ‘zit’ is Dolfje Weerwolfje.


Hoe ben je aan het idee voor Dolfje Weerwolfje gekomen?

Lang geleden, voordat e-mail bestond, kreeg ik vele ‘papieren’ brieven van lezers. Bij het lezen van een brief stelde ik me wel eens voor hoe degene die de brief schreef eruit zou kunnen zien. Ik zag een blond jongetje met een brilletje, spijkerbroek en een rood t-shirt. Hij was niet zo stoer, eigenlijk wel heel lief, maar als hij boos werd…! Zo is Dolfje dus geboren.


De Griezelbus bestaat nu al vele jaren en wordt nog steeds veel gelezen. Hoe komt dat denk je?

Ik denk in de eerste plaats omdat het boek toch tot de verbeelding spreekt van velen. Het is spannend en mensen zijn nieuwsgierig, willen toch weten hoe het afloopt.


De Griezelbus is spannend maar soms ook heel erg griezelig. Vind je het geen probleem om het kinderen voor te schotelen?

Nee, want kinderen krijgen al van jongs af aan te maken met spanning in boeken, bijvoorbeeld in sprookjes. Sprookjes als Roodkapje en de Wolf (waarin oma wordt opgegeten) of Sneeuwwitje (het hart dat uit een lichaam moet worden gesneden). De Griezelbus is spannend en griezelig zoals ook de titel doet vermoeden en het moet niet zo zijn dat het verhaal op het laatst een droom blijkt te zijn. Maar vind je het boek te spannend dan klap je het gewoon dicht. (En lees je de volgende dag weer verder…)


Hoe ben je op het idee gekomen van De Griezelbus?

Ik had al heel lang het idee om een aantal griezelverhalen in een boek bijeen te brengen, die door een groep schrijvers, ‘Het Griezelgenootschap’, aan elkaar verteld werden. Mijn uitgever vond die groep schrijvers als vertellers te statisch. Hij wilde meer vaart in het boek. En toen bedacht ik iets anders… Het werd één schrijver en een bus met verhalen, een raamvertelling. De Griezelbus was geboren!


Hoe kwam je op het boek Bang voor vampiers?

Ik heb vampiers altijd leuke wezens gevonden, dus ben ik daar boeken over gaan schrijven. Meestal zijn boeken over vampiers eng, maar het leek mij leuk om een boek te schrijven over vampiers die niet echt zijn. Of misschien toch…


Heb je meegewerkt aan de films gebaseerd op je boeken?

Ja, het scenario krijg ik altijd te lezen en desgewenst kan ik daar veranderingen in aanbrengen. Bij de film De Griezelbus hebben de filmmakers mij bijvoorbeeld gevraagd hoe de poort naar de Andere Werkelijkheid eruitziet, want dat wist niemand, alleen ik, natuurlijk… Toen heb ik een schets hiervan gemaakt en daarna hebben ze de poort nagebouwd, met duivelskoppen enzo.


Wat vind je van de de films die gebaseerd zijn op je boeken?

Ik ben zeer tevreden hierover. Het is altijd fijn als een boek mooi verfilmd wordt.


OVER PAUL VAN LOON


Wilde je al sinds je klein was schrijver worden?
Nee, ik wilde tekenaar/illustrator worden.


Hoe ben je begonnen met schrijven?

Ik heb een opleiding gevolgd voor illustrator. Op een dag had ik een tekening gemaakt, waar een verhaal bij hoorde, vond ik. Aangezien ik geen enkele schrijver kende, ben ik toen dit verhaal zelf gaan schrijven. Mijn eerste verhaal, ik was 24 jaar. Zo is het begonnen.


Waarom schrijf je het liefst griezelboeken?

Gewoon omdat ik dat leuk vind. Dat is het enige antwoord dat ik kan geven.


Hoe houd je je boeken spannend?
Bij het schrijven zie ik als het ware een film in mijn hoofd en ik zet die film om in woorden. Ik hoop dat de lezer dan diezelfde spannende film in zijn hoofd ziet.


Waarom schrijf je graag over weerwolven?

Omdat ik altijd al van griezelige en spannende boeken houd. En Dolfje is een figuurtje waar ik van hou. Ik ben altijd benieuwd wat voor avonturen hij gaat beleven, dus daarom schrijf ik over hem.


Waar haal je de inspiratie vandaan voor je boeken?

Ik haal dingen ter inspiratie uit het dagelijks leven, het kan een ding zijn, maar ook iets wat ik zie. Of een woord of een zin.


Hoe lang doe je erover om een boek te schrijven?

Dat is per boek verschillend, maar gemiddeld negen maanden.


Heb je ooit moeite met schrijven en hoe pak je dat dan aan?

Nee, ik heb geen moeite met schrijven. Natuurlijk gaat het niet altijd zoals ik wil, maar als ik ‘vast’ kom te zitten pak ik altijd mijn gitaar en bedenk bijvoorbeeld een melodie voor een liedje. En daarna ga ik weer verder met schrijven.


Heb je voor het schrijven al een heel plan of begin je gewoon en zie je daarna wel verder?

Nee, ik heb geen heel plan. Ik weet ongeveer het begin en het einde van het verhaal dat ik wil vertellen. Ik vergelijk het met een treinreis, ik ken het beginstation en het eindstation. Wat er tijdens de reis gebeurt weet ik echter niet. Maar uiteindelijk kan dat begin en zelfs ook het einde nog veranderen.


Wanneer ben je tevreden met je werk?

Als ik denk: “Ja, dit is goed zo. Het klopt!”


Welk boek van een andere schrijver vind je het mooist of het leukst?

Ik vind leuk om boeken te lezen van Roald Dahl. De Harry Potter-boeken vind ik ook leuk. Eigenlijk houd ik toch het meest van spannende en grappige boeken.


Welke boeken las jij graag toen je jong was?

Ik las onder andere Puk en Muk en ook natuurlijk Paulus de Boskabouter.


Wat zijn je tips voor kinderen die ook schrijver/schrijfster willen worden?

Veel lezen en ook kijken hoe andere schrijvers schrijven en vooral: origineel zijn.


Denk je nog een boek voor volwassenen te schrijven?

Nee, want een volwassene kan ook een kinderboek lezen. Andersom kan dat niet. Overigens is het niet zo dat het een upgrade is wanneer een kinderboekenschrijver een boek voor volwassenen schrijft. Het schrijven van kinderboeken vereist evenveel aandacht en energie.


Is het leuk om beroemd te zijn?
Ja en nee!


Hoe oud ben je?

Ik ben geboren in 1955. Jullie kunnen nu zelf wel uitrekenen hoe oud ik ben!


Waar zie je jezelf over 10 jaar?

Hopelijk nog steeds achter mijn schrijftafel.


Wat is je lievelingskleur?

Mijn lievelingskleur is zwart.


Draag je altijd donkere kleren?
Nee, maar wel heel vaak.


Heb je het druk?

Heel erg druk, want ik ben altijd bezig met een nieuw boek, of met optreden met mijn kinderboekenband. Wij heten Paul van Loon & Andere Snuiters.


Waarom draag je altijd een zonnebril?

Dit is de verboden vraag. Dat wordt mij zo vaak gevraagd, dat ik deze vraag eigenlijk verboden heb. Maar voor nu zal ik hem beantwoorden. Jij mag zelf kiezen!

  • Toen ik klein was huilde ik heel vaak. Mijn moeder dacht dat ik het koud had en zette de kinderwagen, een soort buggy, in de zon. Ik begon nog harder te huilen. Toen zette ze me een piepklein zonnebrilletje op en ik hield meteen op met huilen.
  • Zodat ik jou beter kan zien.
  • Of misschien kan ik de filmpjes in mijn hoofd beter zien. Ik zie als ik schrijf altijd een film voorbijkomen. Die film zet ik dan om in woorden.
  • Misschien wil ik niet dat mensen die film ook zien voordat ik hem geschreven heb.


Waarom draag je een hoed?

Ik draag een hoed omdat ik het mooi vind. Verder is het wel gemakkelijk… Het is lekker warm voor mijn hoofd in de winter en in de zomer zorgt het dat mijn hoofd niet verbrandt. Maar ook… het vangt witte klodders op die soms uit de lucht komen vallen. Gemakkelijk toch?


Heb je kinderen?

Ja, wij hebben een volwassen dochter.


Heb je huisdieren?

Ja, we hebben 3 katten en ze heten Otje, Bertje en Winni.